okay, lets start dengan BAHAN BAHAN:
1. Nasi sejuk 2 mangkuk kecik
2. Sotong/Udang 6 ekor
3. bawang putih 4 biji
4. cili padi 5 biji
5. sawi sepokok
6. perasa
7. sos tiram dua sudu
8. minyak masak 3-4 sudu
CARA MEMASAK
1. tumbuk bawang putih dengan cili padi.
2. masuk minyak dalam kuali, masukkan bahan yang dh tumbuk tu.
3. lepas bawang dgn cili kekuningan, cepat2 masuk sotong/udang tu.
4. kacau sampai udang jadi orange atau sotong mengecut.
5. lepas tu masuk nasi, sos tiram, perasa.
6. kacau sebati sampai semua bahagian nasi kena perencah.
7. masuk sawi kacau sikit then tutup api
8. SIAP!

p/s : jangan guna nasi panas yg baru lepas masak tu, nanti nasi goreng ko LEMBIK! then kalau suka pedas cam aku, tambah lagi cili padi. baru aumm. haha
No comments:
Post a Comment